2021-09-22 07:39Pressmeddelande

Tranås Energi tar ökat ansvar för Svartån

Forsande vatten i Svartån, Tranås

Kommunstyrelsen godkände igår Tranås Energis förslag om att låta bolaget ta ökat ansvar för Svartån, i syfte att fortsätta sina satsningar på biologisk mångfald i och runt ån.

Under våren presenterade Tranås Energi ett förslag för Tranås kommun gällande att överta delar av ansvaret för Svartåns skötsel, i syfte att skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald. Bakgrunden till detta är en förstudie som Tranås Energi låtit genomföra, där även en åtgärdsplan gällande hur man kan gynna främst öringen men även övrigt vatten- och fågelliv tagits fram.

På kommunstyrelsens möte den 21 september togs beslut om att godkänna Tranås Energis förslag som bland annat ger Tranås Energi mandat att genomföra en rad åtgärder för att stärka befintliga lek- och uppväxtplatser för öring samt skapa nya sådana platser i Svartån, på sträckan mellan Säbysjön och Sommen.

Överenskommelsen innebär även att fisketillsynen kommer att intensifieras genom tydligare skyltning och bevakning av vaktbolag under fiskens lekperioder. Tillsammans med kommunen kommer man även att stärka beskuggningen med träd och buskar utmed ån, vilket är en viktig del i att skapa gynnsamma miljöer för fisken.

- Vi känner ett ansvar för Svartån eftersom vi är ett av företagen som historiskt använt oss av dess vatten i vår verksamhet. Vattenvägen förbi våra anläggningar i Svartån är öppen för vandrande fisk sedan satsningar på fiskvägar gjordes för ca 15 år sedan, men nu vill vi ta detta flera steg längre, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Ett lyft för friluftslivet

Ett av målen med satsningarna är att skapa en så stark öringstam att det blir möjligt med sportfiske av öring på sträckan, vilket idag är förbjudet på grund av populationens sårbarhet. Detta tar tid, men med de åtgärder som nu ska genomföras tror man att det kan bli möjligt inom en tioårsperiod.

- Vi ser ju att öringen svarat positivt på de hittills gjorda åtgärderna som fiskvägar, lekytor och uppväxtplatser. Skulle vi nu förstärka detta med bland annat fler och större ytor för uppväxt och lek skulle det möjliggöra fiske på vissa utvalda sträckor. Det är dock viktigt att vi följer utvecklingen noga och skyddar fisken under de kommande åren då det lätt kan raseras genom exempelvis felaktigt fiske, säger Magnus Lundberg, ansvarig för projektet på Tranås Energi.

I samarbete med Tranås kommun kommer det även att byggas vindskydd, gömslen och ytterligare bryggor i området, för att skapa upplevelsemöjligheter runt fiske, fågelskådning och annat friluftsliv som möjliggörs av ökad biologisk mångfald.

Tranås kommun kommer även fortsättningsvis att ha hela ansvaret för bekämpningen av invasiva arter som sjögull och vattenpest, ordinarie städning och andra driftarbeten samt befintliga fasta konstruktioner.



Om Tranås Energi

Vi på Tranås Energi producerar och säljer förnybar el i hela Sverige, levererar förnybar fjärrvärme och tillhandahåller elnät och fibernät i Tranås samt erbjuder energieffektivisering genom våra energitjänster. All el och fjärrvärme vi säljer är 100 % förnybar och som första energibolag i Sverige har vi mottagit diplom från Älvräddarna för vår miljöanpassade vattenkraft. Elen vi producerar är märkt Bra Miljöval och vår elförsäljning är certifierad med Schysst Elhandel. Vi bryr oss!


Kontaktpersoner

Niklas Johansson
VD
Niklas Johansson
Kontakta Niklas för kommentarer på våra nyheter och pressutskick.