2014-09-02 08:00Nyheter

Tranås Energis nya kraftvärmeverk invigt

null

I helgen invigdes Tranås Energis nya kraftvärmeverk i Tranås under pompa och ståt. Det bjöds på ett kalas för hela familjen och en chans att ta en närmare titt på den nya anläggningen som äntligen står färdig.

I februari 2012 togs det första spadtaget till Tranås Energis nya kraftvärmeverk, den största investeringen i Tranås kommuns historia. Efter en del om och men i form av förseningar, till följd av entreprenören KMW Energis ekonomiska problem, är verket nu driftsatt och budgeten på 340 miljoner kronor ser ut att hållas. En del arbete återstår fortfarande, men anläggningen levererar redan nu värme till Tranåsbornas hus och under början av september planeras elproduktionen komma igång.

Kön till rundvandringarna ringlade lång under lördagseftermiddagen den 30 augusti, då det stora invigningskalaset hölls. Många var nyfikna och ville ta en titt på den nya anläggningen. Efter tal av Niklas Johansson och David Hultman, vd respektive styrelseordförande på Tranås Energi, klippte landsbygdsminister Eskil Erlandsson det röda bandet och förklarade anläggningen invigd, till en fanfar från Tranås Ungdomsblås. Med fiskdamm och ballonger för de små, klättring med Höglandsklättrarna för de lite äldre, tipspromenad, trollerishow samt musik från Tranåsbandet Attitude och Linda Bengtzing fanns aktiviteter för hela familjen.

100 % förnybart!
Precis som den gamla pannan kommer den nya att eldas med träflis, restprodukter som grenar och toppar från skogsavverkning. Tack vare att pannorna tillsammans nu har en högre kapacitet kommer Tranås Energi inte längre att behöva stödelda med olja för att klara värmeleveransen under vintern, utan klarar sig bra på träflisen. Därmed blir fjärrvärmen 100 % förnybar, precis som elen som produceras i verket.

Med den nya anläggningen kommer även elproduktionen att ta ett rejält kliv framåt, från de 9 GWh el som producerats i den gamla anläggningen till sammanlagt 40 GWh. Tillsammans med vattenkraften gör det ca 25 % av den el Tranås Energi säljer egenproducerad och märkt Bra Miljöval.


Om Tranås Energi

Vi på Tranås Energi producerar och säljer förnybar el i hela Sverige, levererar förnybar fjärrvärme och tillhandahåller elnät och fibernät i Tranås samt erbjuder energieffektivisering genom våra energitjänster. All el och fjärrvärme vi säljer är 100 % förnybar och som första energibolag i Sverige har vi mottagit diplom från Älvräddarna för vår miljöanpassade vattenkraft. Vi bryr oss, till ett av Sveriges bästa priser!


Kontaktpersoner

Niklas Johansson
VD
Niklas Johansson
Kontakta Niklas för kommentarer på våra nyheter och pressutskick.
Sven Pålsgård
Elkraftsingenjör
Sven Pålsgård
Jennie Saxfeldt
Chef Försäljning/Kundservice
Jennie Saxfeldt
Magnus Lundberg
Chef Elnät/Fibernät, Ansvarig vattenkraft
Magnus Lundberg
Johan Holm
Chef Fjärrvärme
Johan Holm
Sven-Olof Söderberg
Ansvarig Elhandel/Chef Energitjänster
Sven-Olof Söderberg
Anders Beckman
Projekterande säljare TRAMAN
Anders Beckman