2022-02-09 08:26Pressmeddelande

Barnbok om biologisk mångfald – ny satsning från Tranås Energi

Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyret

Har du koll på vilka djur som lever i och runt Svartån och Bulsjöån? Det får du veta om du läser Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyret, en ny sagobok som Tranås Energi tagit fram för att lära både små och stora om naturen!

I dagarna skickar Tranås Energi ut boken Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyret till målsmän för alla barn födda 2015 i Tranås kommun och Ydre kommun. Tanken är att man tillsammans med barnen, på ett roligt och lättsamt sätt, ska kunna lära sig om vilka ovanliga och på många sätt hotade djur som finns i vår natur och vad de behöver för att må bra.

- Vi ser att kunskapen om vår viktiga biologiska mångfald behöver öka och på det här sättet kan vi nå både nästa generation, barnen, och de vuxna som läser tillsammans med dem. Att man redan som barn får lära sig om naturen tror vi skapar förutsättningar för att man bryr sig om den även senare i livet, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Boken har tagits fram i samarbete med Tranåsförfattaren Annica Karlsson, som både skrivit och illustrerat berättelsen. Annica har tidigare skrivit två barnböcker om andra trädgårdsälvor, men nu får vi följa en ny, älvan Elin!

En dag träffar trädgårdsälvan Elin öringen Rutan, som tar med henne på ett äventyr genom våra vattendrag. Tillsammans träffar de ett gäng spännande figurer, både ovan och under ytan.

- Ett fantastiskt roligt och lärorikt samarbete som resulterat i en bok med ett betydelsefullt budskap, jag är stolt att genom denna bilderbok få delta i detta arbete. Nu hoppas jag att Elin och Rutan ska ta med alla läsare på ett äventyr och samtidigt väcka deras nyfikenhet att upptäcka vad vår närmiljö har att erbjuda, säger Annica Karlsson.

Hela berättelsen går på rim och historien vävs samman med spännande fakta. Längst bak i boken kan man kryssa för vilka av bokens djur man sett i det vilda.

- Annica har verkligen lyckats fånga det vi ville förmedla på ett fint sätt! Nu hoppas vi att boken bli omtyckt, och att vi väcker både läslust och viljan att ge sig ut och spana efter djur, säger Jennie Saxfeldt, Chef försäljning och kundservice på Tranås Energi.

För den som blir sugen på att läsa boken kommer den inom kort även att finnas tillgänglig via bibliotek samt för försäljning via författaren och Linnefors förlag.

Uppslag ur boken Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyret

Någon simmar upp någon simmar ner.
Fiskarna blir bara fler och fler.
Vid en denilränna står herr Häger och räknar alla som simmar förbi.
1, 3 och 7 nej nu blev det fel, herr Häger är då inget geni.
Våra vänner tycker att fiskvägen är bra till forsränning.
Elin och Rutan skrattar högt när det kittlar av spänning.

– Trädgårdsälvan Elin och vattenäventyretOm Tranås Energi

Vi på Tranås Energi producerar och säljer förnybar el i hela Sverige, levererar förnybar fjärrvärme och tillhandahåller elnät och fibernät i Tranås samt erbjuder energieffektivisering genom våra energitjänster. All el och fjärrvärme vi säljer är 100 % förnybar och som första energibolag i Sverige har vi mottagit diplom från Älvräddarna för vår miljöanpassade vattenkraft. Elen vi producerar är märkt Bra Miljöval och vår elförsäljning är certifierad med Schysst Elhandel. Vi bryr oss!


Kontaktpersoner

Niklas Johansson
VD
Niklas Johansson
Kontakta Niklas för kommentarer på våra nyheter och pressutskick.