2022-10-26 11:58Pressmeddelande

Ny transformator håller elnätets driftsäkerhet på topp

Tranås Energi Elnät tackar av en 50-åring som nu gått i pension. Det är transformatorn i Stoeryd som efter lång och trogen tjänst nu bytts ut för att hålla driftsäkerheten i elnätet på topp.

I Stoeryd finns en av de stationer där elen i nätet passerar för att omvandlas till en lägre spänningsnivå innan den går vidare till kundernas eluttag. Här har Tranås Energi Elnät under sommaren arbetat med flera förbättringar, bland annat har transformatorn och delar i ställverket bytts ut mot modernare varianter.

Sven Pålsgård berättar om moderniseringen i Stoeryd fördelningsstation.

 

- När apparaterna börjar bli gamla blir det svårare att hitta reservdelar till dem om de går sönder, då är det dags att modernisera, säger Sven Pålsgård, som varit ansvarig för projektet hos Tranås Energi Elnät.

Den modernare tekniken i transformatorn innebär också att oljans halter av fukt och gaser hela tiden mäts, om något skulle gå sönder vid exempelvis ett åsknedslag får man snabbt information om detta och kan åtgärda problemet.

Den nya transformatorn är nu spänningssatt och det återstår att montera ned den gamla, som funnits på stationen i ca 50 år. Planen är att den nya ska hålla minst lika länge.


Om Tranås Energi

Vi på Tranås Energi producerar och säljer förnybar el i hela Sverige, levererar förnybar fjärrvärme och tillhandahåller elnät och fibernät i Tranås samt erbjuder energieffektivisering genom våra energitjänster. All el och fjärrvärme vi säljer är 100 % förnybar och som första energibolag i Sverige har vi mottagit diplom från Älvräddarna för vår miljöanpassade vattenkraft. Elen vi producerar är märkt Bra Miljöval och vår elförsäljning är certifierad med Schysst Elhandel. Vi bryr oss!


Kontaktpersoner

Niklas Johansson
VD
Niklas Johansson
Kontakta Niklas för kommentarer på våra nyheter och pressutskick.
Sven Pålsgård
Elkraftsingenjör
Sven Pålsgård